Visa fråga/svar

 

Blandat [16379]

Fråga:
När vi hade jordbävning för snart ett år sedan skrev man i tidningen om en forskare som hade satt gps-sändare på ett antal kor. Dessa kor befann sig lyckligtvis nära epicentrum under jordbävningen och man skulle kolla upp hur de rörde sig före, under och efter jordbävningen för att kunna se om djur har ett så kallat sjätte sinne för naturkatastrofer. Vet du någon som har resultaten av den forskningen?
/Cathrine C

Svar:
Intressant fråga! Det påstås ju att speciellt elefanter är bra på detta.

Den urspungliga artikeln i Skånska dagbladet 2 januari 2009 finns under länk 1. Länk 2 är en artikel någon vecka senare, 12 januari 2009. Tyvärr ser det alltså ut att kor är mycket dåliga jordbävningsprediktorer:

"Med hjälp av de GPS:er korna haft runt halsen och fotbojor med så kallad icetags de haft om benen kan Herlin konstatera att bara två av åtta kor reste på sig vid skalvet eller minuten före, trots att de bara var fem kilometer från skalvets epicentrum. Två andra kor stod redan upp. Ytterligare två låg både före, under och efter skalvet. En ko kände sig så avslappnad att den lade sig ner i samma sekund som skalvet inträffade, skriver ATL. Den åttonde kons utrustning fungerade inte. Hur den reagerade på skalvet är därför okänt.

Trots att bara åtta kor ingick i undersökningen tycker Herlin att det går att dra en rätt säker slutsats av resultaten:
- Man kan nog säga att som djurslag är kossor inte världens mest jordbävningskänsliga djur."

Hur hittar man sånt här? Jag googlade på 'kor GPS jordbävning' och hittade den första artikeln. SKD har sedan ett mycket fiffigt system med att referera framåt i tiden när det kommer en uppdatering.
/Peter E

Nyckelord: GPS [3];

1 http://www.skd.se/article/20090102/NYHETER/470085912/1057
2 http://www.skd.se/article/20090112/NYHETER/206962927/1057

*

 

 

Frågelådan innehåller 7606 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-11-22 16:59:22.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.