Visa fråga/svar

 

Energi [16367]

Fråga:
Jag har svårt att svar när mina elever frågar mig varför lågenergilamporna på toaletterna tar längre tid på sig för att lysa än vad lysrören i salen gör (när man tänder). Jag har förklarat lågenergilamporna med att de i princip är små lysrör inuti en lampkolv och med tändanordning inbyggd. Finns det någon skillnad i konstruktionen?
/Gunnar T, Nacka Gymnasium, Nacka

Svar:
Gunnar!

I princip är lågenergilamporna små lysrör, så det borde inte vara någon principiell skillnad. Det finns ju dessutom lysrör som tar ganska lång tid innan de tänds fullt ut. Se vidare lågenergilampa .

Citat från svenska Wikipedia (Lågenergilampa ):

Moderna lågenergilampor med högfrekvensdriftdon flimrar inte men tar vanligen mellan 1 och 7 minuter att värmas upp och nå full ljusstyrka i rumstemperatur.[8] De är därför mindre lämpade för utrymmen som man vanligen bara besöker som hastigast, till exempel toaletter, garderober och källare, och ger där heller ingen större besparing eftersom man har tänt så kort stund, utan passar bäst där man har tänt hela dagarna, till exempel i korridorer på arbetsplatser och liknande.

/Peter E

Nyckelord: lågenergilampa [13];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.