Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [16329]

Fråga:
Vi har ett projektarbete i skolan där uppgiften är att "skapa" ett rymdskepp som skulle klara en resa på 2000 år. Det största dilemmat skulle vara gravitationen. Jag har läst lite om olika teorier som till exempel en stor snurrande "ring" som pressar ut allt mot sidorna och på så sätt ger en inbillning av dragningskraft. Min fråga är; Finns det något annat sätt som man skulle kunna göra detta, som är beprövat, inte bara en teoretisk lösning, då vi ska använda oss av nutida teknik.
/Nicklas K, Frostaskolan, Hörby

Svar:
Nicklas!

Jag tror inte det största problemet är gravitationen eller snarare bristen på gravitation - tyngdlöshet. Men låt oss titta på tyngdlösheten.

För det första klarar sig människor ganska bra i tyngdlöshet om de bara motionerar lite. För en rymdresa på 2000 år kommer de flesta att tillbringa hela sitt liv i rymden, varför de olägenheter som uppstår vid långvarig tynglöshet - återkomsten till 1g tyngdkraft - knappast uppkommer. Det enklaste vore alltså att låta passagerarna vara tyngdlösa.

Om man vill åstadkomma artificiell tyngdkraft är en roterande ring en utmärkt lösning. Werner von Braun tänkte sig på 50-talet en sådan konstruktion (se nedanstående bild från NASA, länk 1). Den rymdstation som finns nu är av en helt annorlunda konstruktion bland annat av skäl som ges i fråga 12037 nedan. Men lösningen fungerar - den är inte bara teoretisk - och den är lätt att implementera eftersom rymdskeppet fortsätter att rotera när man väl fått det att rotera.

Se vidare tyngdlöshet och rymdfärder .

Lycka till med projektet!



/Peter E

Se även fråga 12037

1 http://science.nasa.gov/headlines/y2000/ast26may_1m.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.