Visa fråga/svar

 

Blandat [1632]

Fråga:
Hej! Jag undrar hur och varför imma uppstår på glas. Finns det glas som inte immar?
/Gunnar T, Malmö

Svar:
Imma uppstår när vattenånga (vatten i gasform) kondenseras, dvs övergår från gasform till flytande form normalt som små droppar.

Exempel: Vid 23 oC är vattenångans mättnadstryck 2.8 kPa (tabell i Vapour_pressure_of_water ). Om relativa fuktigheten är 50%, är vattenångans partialtryck 1.4 kPa. Går vi sen in i tabellen, finner vi, att vattenångan har mättnadstrycket 1.4 kPa vid en temperatur av 12 oC. Man säger att daggpunkten är 12 oC.

På engelska heter det "dew point", och den anges alltid i flygväderrapporter. Det innebär att föremål kallare än 12 grader får dagg, eller imma om det är glas.

Allt som är kallare än daggpunkten kondenserar vattenångan. Att imman syns på glaset, beror på att den inte är en jämn film, utan består av små droppar, som sprider ljuset. Vattenångan kan även kondenseras på små partiklar som finns fritt svävande i luften - resultatet kallas moln eller dimma.

Luftfuktigheten mäts t.ex. men en daggpunktsmätare (se Hygrometer#Daggpunktsmätare ).

Försök: Tvätta två glasskivor alldeles rena med varmt vatten och diskmedel. Skölj den ena i vatten, men inte den andra. Låt torka. Lägg in i kylskåp, och ta ut efter 10 minuter. Blir det imma på båda?
/KS

Nyckelord: daggpunkten [2];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.