Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [16304]

Fråga:
En flygresa från t ex Kina till Sverige tar 23 timmar och motsvarar ungefär halva jordens omkrets. Det vore ju effektivare då att låta ett flygplan så att säga ta sig upp över platsen , sedan försöka undvika luftmotstånd(?) och låta jorden rotera 180 grader under sig och landa i Sverige. Ett halvt varv för jordrotationen tar ju bara 12 timmar. Varför fungerar det inte?
/Thomas Å, Arlandagymnasiet, Märsta

Svar:
Nämen Thomas! En kropp förblir i vila eller i likformig rörelse så länge inga yttre krafter verkar på kroppen (Newtons första lag [tröghetslagen]), Newtons_rörelselagar . Det vet jag att du vet!

Vad som händer om du lyfter upp flygplanet är ju att det stannar över platsen det startade från. Enda sättet att förflytta sig är att också accelrerera längs jordytan. Eftersom flygplanets c:a 200 m/s är betydligt mindre än den hastighet som krävs for en stabil satellitbana (c:a 8 km/s) så måste flygplanet hållas svävande med en raketmotor (vi har ju ingen atmosfär för att ge vingarna lyftkraft!). Inte särskilt effektivt!

Man har funderat på raketplan som skulle kunna nå varje punkt på jorden på mindre än en timme med kastbanor som interkontinentala missiler (se t.ex. Reaction_Engines_Skylon ), men det blir alldeles för kostsamt. Inte ens Concorde med en toppfart på c:a 2 gånger ljudhastigheten överlevde ekonomiskt.

Utvecklingen går i stället mot enormt stora plan (t.ex. Airbus A380, Airbus_A380 ) som tar mer än 500 passagerare. Det fanns även ett projekt att använda stora transportplan för passagerartrafik. Man skulle då söva ner passagerarna och tätpacka dem i lådor! Det skulle knappast accepteras av flygresenärerna, och får avfärdas som ett sjukt skämt!
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7407 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-16 16:28:34.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.