Visa fråga/svar

 

Partiklar [16211]

Fråga:
Hej! Jag läste en artikel om en partikelaccelerator som jag har för mig heter LHC och läste om exprementen man ska göra med den. Jag undrar:

1. I LHC siktar man protoner så de verkligen träffar varandra rakt på. Jag läste att i atmosfären träffar protoner visserligen varandra men kanske inte så precis. Gör inte de skillnad i kraft och hur reaktionen blir?

2. I LHC rör sig båda protonerna lika snabbt innan de krockar, i atmosfären som man då jämför med står den ena protonen stilla, gör det någon skillnad? Eller är det så att eftersom partilkarna i atmosfären har så mycket mer energi så blir den sammanlagda kraften där ändå starka (mer energirik)?
/Camilla B, Kunskapsskolan, Stockholm

Svar:
Hej Camilla! Ja, det är LHC, Large Hadon Collider, se Large_Hadron_Collider . LHC skall i första hand leta efter higgspartikeln . I LHC kan man producera 7 TeV (tera = 1012) protoner medsols och motsols och kan därmed få 14 TeV tillgängligt för att eventuellt producera higgspartikeln. Nedanstående bild från Wikimedia Commons visar en simulering av higgspartikelns sönderfall.

1 Nja, man kan inte sikta så exakt. Strålana är några millimeter i diameter. Man får helt enkelt lita på att några kollisioner blir frontalkollisioner. De som missar lite grand är av mindre värde eftersom inte all energi är tillgänglig för att producera partiklar.

2 Ja, det gär stor skillnad. Vid en frontalkollision mellan två protoner är hela rörelseenergi tillgänglig för att producera partiklar. Om den ena protonen står stilla är bara en liten del av rörelseenergin tillgänglig. Anledning är att man förutom energin även måste bevara rörelsemängd mv. I det första fallet är den totala rörelsemängden noll, så hela energin är tillgänglig. I det andra fallet är rörelsemängden före kollisionen mv och det måste den vara även efter kollisionen. Reaktionsprodukterna måste alltså ha en viss rörelseenergi, som alltså inte är tillgänglig för att producera partiklar.



/Peter E

Nyckelord: higgspartikeln [10];

1 http://www.vof.se/folkvett/20092lhc-och-varldens-undergang

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.