Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [16180]

Fråga:
Jag ställe en fråga för några dagar sedan, håller på med ett arbete om partiklar, och bland annat partikelacceleratorer och hittar inget svar på en sak.

Tänkte fråga om partiklarna från den kosmiska strålningen (innehåller den protoner och tunga atomer?) som kolliderar med partiklar i atmosfären kolliderar i vakuum? (är det vakuum i atmosfären?)

Och är det någon skillnad om partiklarna kolliderar i vakuum (som de gör i rymden och kommer att göra i exempelvis LHC) eller om partiklarna kolliderar där det inte är vakuum?

Tack På förhand!!
/Kristina B, Fredrika Bremer, Nynäshamn

Svar:
Kristina! Nej, det är inte vakuum i atmosfären även om lufttrycket på den höjd som den kosmiska strålningen växelverkar är ganska låg. Dessutom: vakuum eller inte vakuum är en makroskopisk (stor i utsträckning jämfört med atomer) egenskap. I någon mening kan man säga att det mesta i en atom är vakuum.

Skillnaden mellan en kollision i vakuum och en i atmosfären är bara att reaktionsprodukterna i det senare fallet kan kollidera med luftpartiklar och producera andra reaktionsprodukter.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7595 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-16 14:23:43.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.