Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [15955]

Fråga:
Hej! En foton kan ju spridas mot en elektron och därvid ändra riktning och energi(frekvens el våglängd). Bör den därvid anses vara en ny/annan foton än envar före studsen/spridningen? Man lär ju inte kunna dela på fotoner, men vid spridning tycks det få att ändra på dem i alla fall! När Jag ser mig i spegeln, så måste ju en foton vid studsen överföra rörelsemängd till spegeln. Ändras därvid fotonens energi också? (Och är det samma foton" som återkommer till mig?) Innehåller rödförskjutna fotoner samma energimängd som icke-rödförskjutna eller har det skett en "adiabatisk avkylning(!)" av dem?
/Thomas Å, Arlandagymnasiet, Märsta

Svar:
Thomas! Eftersom fotoner (och även kvarkar och leptoner) är identiska partiklar saknar det mening fundera på om det är samma eller en annan foton.

Ja, rörelsemängden som överförs till spegeln tas från fotonens energi. Den spridda fotonens energi är allså lite lägre än den ursprungliga. För en spegel som med stor massa är effekten mycket liten, men för spidning av en högenergetisk foton på en elektron (comptonspridning ) är effekten stor.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.