Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [15952]

Fråga:
Om strömkretsen mellan en cykelgenerator och en cykellampa är sammankopplade med cykelns metalldelar. Varför får jag då ingen stöt när jag rör på cykelramen? Ström vill ju alltid till jord. Henrik
/Henrik B, Sjuntorpsskolan, Trollhättan

Svar:
Henrik! För att det skall gå en ström måste det finnas en slinga med ledande material och en spänning som driver strömmen (utom om man har en supraledare, då behövs ingen drivspänning). Ramen på cykeln utgör någon sorts "svävande" jord, och om man gör en förbindelse till jord, blir cykelramen omedelbart "riktig" jord. Sedan är ju ramen en god ledare av elektricitet, vilket innebär att hela ramen ligger på samma potential (spänning). Hade ramen däremot varit en halvdålig ledare, så hade man fått en spänningsskillnad mellan ramdelar nära generatorn och ramen nära en lampa.

Det är samma med en bil. Ena polen på batteriet har förbindelse med ramen, men du får för den skull ingen ström när du tar i bilen. Om du får en stöt, beror det på tillfälligt uppbyggd statisk elektricitet, och har inget alls med batteriet att göra.

Se även fallet med fåglar på en kraftledning, fråga 12758 nedan.
/Peter E

Se även fråga 12758

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.