Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [15860]

Fråga:
I ett laboratorium ska man styra en stråle med kloridjoner (de har laddningen 1e-.). Först accelereras de av en spänning på 2.35 kV in i ett elektriskt fält som är vinkelrätt mot jonernas rörelseriktning. Fältet är 15 cm långt och under sin tid i fältet ska jonerna hinna avvika 4,5 cm uppåt. Hur stor ska den elektriska fältstyrkan i fältet vara?

problemet är att jag inte vet hur jag ska riktigt börja. jag har beräknat hastigheten i x-led genom att potentiell energi omvandlas till rörelse E=U*Q Ek=mv^2/2 U*Q=mv^2/2 där hastigheten i x-led är Vx=√2*Ua*Q/m sen har jag beräknat tiden det tar för jonerna att passera fältet Vx=s/t t=s/Vx. sen kommer jag inte längre. ´kan du hjälpa mig hur jag ska tänka och komma vidare MVH kristina
/kristina S, sjödal, huddinge

Svar:
Kristina! Problemet är helt analogt med det i fråga 15159 om en kastparabel. Du har ju redan räknat ut hur lång tid t jonen befinner sig i det elektriska fältet. Sträckan den faller i y-led är då y = a*t2/2 där a är accelerationen. Kraften i y-led från det elektriska fältet E blir F=E*Q. Accelerationen blir då a=F/m. Om du sätter in alla storheter i SI-enheter bör du lätt få fram ett korrekt svar. Lycka till!
/Peter E

Se även fråga 15159

*

 

 

Frågelådan innehåller 7595 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-16 14:23:43.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.