Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [15790]

Fråga:
När ett fartyg går i havet finns det alltid en bogvinkel framför och vid fartyget. Varför är alltid bogvinkeln lika stor, helt oberoende av vilken hastighet fartyget håller?

Hur kan det vara att ett fartyg ligger lägre i havet när det går fortare genom ett grunt sund?
/Lars W, Sibbhult

Svar:
Bogvågen har alltså alltid en vinkel av 19.5 grader mot båtens färdriktning. Detta är oberoende av båtens hastighet. Fenomenet heter Kelvin wake på engelska. Förklaringen och härledningen av vinkeln är ganska komplicerad, se länk 1.

Den andra frågan handlar om den s.k. Squateffekten. I dokumentet under länk 2 (tyvärr försvunnet) står bland annat följande:

”Squateffekten” gör att ett fartygs djupgående ökar då bottendjupet under kölen minskar då fartyget gör fart genom vattnet eller ökar farten. Ett fartyg i rörelse pressar vattenmassan för om fartygskroppen åt sidorna respektive nedåt. Vattenmassan strömmar akteröver för att täppa till "hålet" efter fartyget. Om utrymmet är begränsat under fartyget i grunt vatten eller längs sidorna i en kanal (”bankeffekten”), måste vattenmassan passera med en högre hastighet. Detta gör att vattentrycket mot fartygskroppen minskar. Denna fysikaliska företeelse är allmänt känt som bernoullieffekten. Detta resulterar i att fartygets volymdeplacement ökar vilket gör att fartygskroppen ”sugs” nedåt. Squateffekten påverkar både fartygets djupgående och trim och är till storleken beroende på fartygets fart och aktuellt bottendjup. Ett antal olika formler används traditionellt för att teoretiskt beräkna storleken på Squat för vissa vanliga fartygstyper.

Tack Marcus E för tipset om svaret på den andra frågan!
/Peter E

Nyckelord: bernoullieffekten [6];

1 http://www.wikiwaves.org/Ship_Kelvin_Wake
2 http://swepos.lmv.lm.se/seminarium/GNSS-sem07/Fartygs_dynamiska_rorelser_inmatt_med_Natverks-RTK.pdf

*

 

 

Frågelådan innehåller 7500 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2020-07-01 16:30:17.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.