Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [15785]

Fråga:
Hej. Vi pratade om ljus på NO lektionen, och då förklarade läraren varför polariserade solglasögon var så bra att använda.

Min fråga är: Man kan ju lägga polariserat glas så det knappt släpper genom något ljus alls (så att dom ligger på 2 olika håll). Släpper de då igenom IR-ljus? Min lärare visste inte detta och ja skulle vilja veta om de gör det.
/Fredrik J, Rolfstorp, Roflstorp

Svar:
Fredrik! Ett polaroidfilter är bara effektivt för ett begränsat vådlängdsområde. Det betyder att korsade polaroidfilter avsedda för synligt ljus fungerar dåligt för IR. Sedan är det UV du behöver skydda ögonen för och det gör solglasögon med rätt sorts plast/glas.

Att använda korsade polaroider för att skydda ögonen är naturligtvis en effektiv men inte särskilt användbar metod. Eftersom inget ljus släpps igenom kan du lika gärna använda en svart bindel!

För en gång skull är det aktuella modet med stora böjda solglasögon som täcker även sidorna en bra idé. De skyddar (om de är gjorda av UV-absorberande material) ögonen även från strålning som kommer från sidan. Så förutom att man ser cool ut visar man att man är klok .

Se vidare nedanstående länk om polaroidglasögon.
/Peter E

Nyckelord: polaroidglasögon [3]; #ljus [63];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.