Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [15711]

Fråga:
Stötar som man kan få när man rör vid en annan person, vad beror dessa på, hur uppkommer dem och finns det något sätt man kan undersöka detta på?
/linda l

Svar:
Anonyma Linda! Det beror på statisk elektricitet . Du eller att annat föremål får en elektrisk laddning. Om två föremål med olika laddning kommer i kontakt, så får man en elektrisk urladdning (en mini-blixt).

Om två föremål av olika beskaffenhet, t.ex. ett kattskinn och en ebonitstav (se fråga 14880), så kommer laddning att överföras mellan föremålen. Om man sedan håller ebonitstaven nära ett jordat föremål (t.ex. ett värmeelement) kan man få en liten urladdning mellan staven och elementet.

Eftersom fuktig luft leder stöm lite grann så är det när luften är torr (t.ex. uppvärmda rum på vintern) som effekten av statisk uppladdning är tydligast. Effekten beror även på vad man har på fötterna - gummisulor isolerar och hindrar statisk uppladdning att försvinna. I övrigt har det betydelse vad man har för kläder. Material som lätt ger ifrån sig laddning ökar effekten av statisk elektricitet.

Statisk elektricitet är i normalfallet ofarlig (om än lite obehaglig). Ett undantag är att man måste vidta speciella åtgärder som att jorda sig innan man hanterar känslig elektronisk utrustning, t.ex. datorkomponenter.

Se vidare en bra Wikipedia-artikel: Static_electricity
/Peter E

Se även fråga 14880

Nyckelord: statisk elektricitet [11];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.