Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [15642]

Fråga:
Newtons tredje rörelselag och jämvikt
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Newtons tredje lag säger att varje kraft har en lika stor motsatt riktad kraft. Detta borde betyda att den totala kraften blir noll, dvs att jämvikt råder. Men puttar man på ett föremål med en viss kraft (från friktion bortses), så får ju föremålet uppenbarligen en rörelse, och då kan ju inte jämvikt råda. Har tittat på Wikipedias artikel om detta (Newton's laws of motion), men artikeln förklarar inte denna, som det verkar, "motsägelse" att Newton III innebär jämvikt, och ändå blir det rörelse hos kropparna.
/Mårten B, Uppsala

Svar:
Ibland formuleras Newtons tredje lag lite luddigt så att den är svårt att förstå. Den primära formuleringen i engelska Wikipedia (Newton's_laws_of_motion ) är

Whenever a particle A exerts a force on another particle B, B simultaneously exerts a force on A with the same magnitude in the opposite direction.
dvs
Två kroppar, A och B, påverkar alltid varandra med lika stora men motriktade krafter.
Här är det tydligt att partikel A påverkas av en kraft i en viss riktning och partikel B av en lika stor kraft i motsatt riktning. Om vi först betraktar hela systemet A+B, så tar krafterna mycket riktigt ut varandra. Det är precis som det skall vara - man kan inte lyfta sig själv i håret!

Partikel A påverkas av en kraft och kommer att röra sig i kraftens riktning. Partikel B påverkas av en lika stor kraft i motsatt riktning, så partikeln kommer att röra sig i motsatt riktning i förhållande till A. Detta är vad i vissa sammanhang kallas rekyl: kulan flyger ut ur geväret och geväret får en knuff bakåt. Anledningen till att kulan rör sig fortare är att den är mycket lättare än geväret.

Newtons tredje lag är alltså egentligen en följd av den lag vi använder i den moderna formuleringen av Newtons tredje lag: bevarande av rörelsemängd (massa*hastighet, mv) - Newton använde inte rörelsemängd i sin framställning.

Newtons tredje lag gäller för alla krafter: både för fotboll och för månens och jordens rörelse. En ivägsparkad fotboll påverkar spelaren som sparkar. Både jorden och månen rör sig i elliptiska banor kring den gemensamma tyngdpunkten. I båda fallen ligger den gemensamma tyngdpunkten stilla om vi inte har någon annan yttre påverkan.

Se även fråga 18363 .
/Peter E

Nyckelord: Newtons rörelselagar [21];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.