Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [15607]

Fråga:
Denna fråga kommer på grund av en video på youtube som jag såg, se länk 1. I denna video ser man vätska(vatten tror jag) som rör sig först neråt längst raketen. Dock lite senare börjar vätskan att röra sig uppåt mot kameran och plexiglaset eller plasten täcks nästan helt av vätskan. Varför händer detta? Är det på grund av aerodynamiken eller vakum och går det att räkna på?
/Oscar F, Thorildsplans gymnasium, Stockholm

Svar:
Oskar! Videoklippet visar det andra försöket med en raket SpaceX som skall användas för kommersiella rymdfärder. På slutet förlorar man kontrollen över raketen (man ser tydligt att raketen börjar oscillera), så jag väntar nog ett tag med att köpa biljetter .

Vad gäller din fråga om vattendropparna så ser jag egentligen inget konstigt. Kameran är riktad neråt - man ser marken vid starten och både första och andra stegens motorer. Framför kameran finns en plexiglasskiva, och det är på denna dropparna rör sig. Plexiglasskivan bör alltså vara i stort sett horisontell, vilket betyder att det inte är så konstigt att varierande luftströmmar kring raketen får dem att röra sig åt olika håll. På slutet försvinner som sig bör vattnet, eftersom det avdunstar i vakuumet. För övrigt kommer vattendropparna från att man vid starten sprutade vatten på motorerna och raketrampen för att kyla ner dem.
/Peter E

1 http://www.youtube.com/watch?v=7CwuIQ9d5D8&eurl=http://blog.wired.com/wiredscience/2007/03/rocket_video.html
2 http://en.wikipedia.org/wiki/SpaceX

*

 

 

Frågelådan innehåller 7405 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-09 12:31:48.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.