Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [15524]

Fråga:
Hej, jag och min projektgrupp har kört fast i vårt arbete. Det vi behöver är hur man räknar ut (tar reda på) permeabiliteten hos metaller. Skulle ni kunna hjälpa oss med det?
/Filip Y, S:ta Ragnhildgymnasiet, Södertälje

Svar:
Många materialkonstanter är svåra eller omöjliga att beräkna teoretiskt, så man får nöja sig med uppmätta och tabellerade värden. Ett sätt som fungerar ibland är att helt enkelt skriva vad man vill veta i Googles sökruta.

Följande strategi för informationssökning fungerar oftast bra: Börja med engelska Wikipedia (länk 1). (Om du inte vet vad uppslagsordet heter på engelska, slå upp det i svenska Wikipedia [länk 2] och välj engelska i språkkolumnen till vänster. Om artikeln på svenska är bra, kan du naturligtvis använda den, men de engelska artiklarna är oftast vida överlägsna utom när det gäller specifikt svenska ämnen.)

För permeabilitet hittar vi då Permeability_(electromagnetism)

När det gäller egenskaper hos grundämnen och enkla föreningar är WebElements suverän. Men för just magnetiska egenskaper verkar WebElements inte ha några data.

För mer grundläggande konstanter är Physical_constant användbar, medan Physical Reference Data och SI base units/SI derived units är bäst för fundamentala naturkonstanter och SI-enheter.

När det gäller materialegenskaper (som permeabilitet) finns det ingen samlad källa, så man får söka efter det man behöver.
/Peter E

Nyckelord: Wikipedia [5];

1 http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
2 http://sv.wikipedia.org/wiki/Portal:Huvudsida

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.