Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [15427]

Fråga:
Vilken egenskap hos platina gör att den är en bra katalysator? Hur kan den få en annars stabil molekyl att dela på sig, exempel vis kvävemolekylen eller syremolekylen. Hur spelar själva ytan in?
/Maria S, Thomasgymnasiet, Strängnäs

Svar:
Maria! Bra frågor och du har mycket vettiga funderingar själv!

Om det är speciella egenskaper hos platina så är det en kemifråga - jag vet inget om det och det står inget i t.ex. nedanstående dokument.

Det kan för en icke-kemist tyckas konstigt att en ädelmetall (som reagerar mycket lite med de flesta ämnen) kan användas som en katalysator. Det är kanske precis det som är finessen - platinan påverkas inte av kemikalier och förstörs därför inte. En katalysator påverkar normalt sett bara hastigheten för en reaktion - reaktionen måste kunna ske även spontant.

Kanske är det som du antyder att det är närvaron av en ren yta som är det viktiga. Det är lätt att förstå att sannolikheten för två molekyler att träffa på varandra är större på en tvådimensionell yta än i den tredimensionella rymden. Reaktionen kan också tänkas påverkas genom att ytan tar upp rörelsemängd och/eller energi från reaktionen.

Länk 1 behandlar en vanlig katalysator för avgaser från en bil. Bly förstör effekten av platina-ytan, och det är anledningen till att man bara kan använda blyfri bensin till bilar med katalysator.
/Peter E

1 http://en.wikipedia.org/wiki/Catalytic_converter
2 http://www.webelements.com/webelements/elements/text/Pt/key.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7595 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-16 14:23:43.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.