Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [15423]

Fråga:
Hej.

har funderat på en sak ganska länge, om man vill mäta hastigheten hos en kula från ett gevär, så borde det ju teoretiskt sätt vara möjligt att sätta upp två fotoceller och där igenom bestämma tiden på en sträcka. Men eftersom det finns nått som hetter rekyl kommer hastigheten att bli lägre då? eftersom vapnet får en hastighet i andra riktningen.

Min lärare sa att det inte har nått med saken att göra. Men jag kom att tänka på att det som gör så att kulan drivs fram är ju att det bildas gas som behöver större volym o det får i sin tur kulan att drivas fram. Men kulan borde ju få högre hastighet om geväret var helt stumt efter som volymen blir mindre än om både kula och gevär dras åt skilldra håll, då skulle ju volymen bli större fortare och göra hastigheten på kulan lägre.

skulle vilja hänvisa det till att när man i en simbassäng trampar ifrån kanten med fötterna för en relativt höghastighet, mot om väggen skulle röra sig med en hastighet bakåt.

Tack på för hand /Fredrik Johansson,
/Fredrik j, Brogårdsskolan, kristinehamn

Svar:
Du blandar ihop två saker: dels mätningen och dels resultatet av mätningen. I princip kan du mäta hastigheten som du beskriver det. För en viss kombination ammunition/gevär får du en viss utgångshastighet.

Vad gäller rekyl, så måste rörelsemängden och energin bevaras. Om geväret inte är fast monterat så påverkas utgångshastigheten av gevärets massa. Om geväret har liten massa så kommer mer av energin gå till rekylen och följaktligen mindre till kulan.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7407 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-16 16:28:34.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.