Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [15155]

Fråga:
Hej! Jag håller på med ett projektarbete om ljud och fritungeistrument, dvs instrument där ljudet alstras av en fritt vibrerande metalltunga i en spalt som är precis lite större än tungans storlek. Denna vibration omvandlar ett jämnt flöde av inblåst luft till periodiska luftpuffar - varvid vi hör ljud.

Det instrument jag har koncentrerat mig på kallas för Melodika och det har ingen resonanskammare, varvid ljudets egenskaper nästan uteslutande beror på metalltungans egenskaper. Mitt problem är att jag inte riktigt är säker på kopplingen mellan den vibrerande tungans frekvens och frekvensen hos de periodiska tryckförändringarna i luften. Är dessa motsvarande?

Om jag har förstått det hela rätt så fungerar en sträng på så sätt att frekvensen och rörelsen hos strängen förmedlas till luften varvid en motsvarande rörelse uppkommer i luften, och därför säger man att strängens rörelse orsakar ljud. Men för en fritunga orsakar de periodiska luftpuffarnas frekvens ljudet, inte förmedlingen av fritungans vibration och frekvens till luften? Det hela gör mig aningen förvirrad. Om man skulle slå till en fritunga som inte var placerad i en spalt, skulle "frekvensöverföringen" då fungera som hos strängen, dvs vara direkt motsvarande? Tack på förhand!
/Emma F, Platengymnasiet, Motala

Svar:
Hej Emma! Fritungeinstrument (t.ex. melodika, dragspel, munspel, se länk 1) fungerar på så sätt att en luftström tvingas genom en spalt med en metalltunga som genom sina vibrationer stänger och öppnar spalten, se nedanstående bild från länk 1. Man får då en tryckvariation hos den utströmmande luften, och det är denna tryckvariation som uppfattas som ljud.

Din beskrivning av hur ljud uppkommer från en gitarrsträng är hel korrekt. Metalltungan i en melodika har även den en egenfrekvens som bestämmer frekvensen hos ljudet. Om man tar ut en metalltunga ur instrumentet bör den fortfarande ha samma frekvens. Om jag har förstått konstruktionen rätt så går ljudet obehindrat igenom spalten både när tungan är uppåt och när den är nedåt. Det skulle i så fall betyda att melodikan ger en ton som är dubbla frekvensen av metalltungans egenfrekvens. Man bör alltså höra en oktav lägre ton (men säkert ganska svagt) om man knäpper på den. Både metalltungan i ett fritungeinstrument och strängen i ett stränginstrument har alltså en egenfrekvens som bestämmer grundtonen. Klangen hos instrumentet bestäms av mer eller mindre komplicerat set av övertoner. Skillnaden mellan fritungeinstrument och stränginstrument är att

  1. Tonen i ett stränginstrument skapas genom att strängens vibrationer direkt skapar små tryckförändringar. I fritungeinstrumentet skapas ljudet genom att luftströmmen hindras av metalltungan.
  2. I ett stränginstrument sätter man strängen i vibration gemom att man knäpper (gitarr), slår (piano) eller gnider (violin) på strängen. I ett fritungeinstrument är det luftströmmen som skapar vibrationen hos metalltungan.


/Peter E

Nyckelord: musikinstrument [19];

1 http://en.wikipedia.org/wiki/Free-reed_instrument

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.