Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [15034]

Fråga:
Jag läste igenom men hittade inget bra svar på min fråga.. Om man tänker sig en dammlucka så blir ju inte kraften som verkar på denna (av vattet) större eller mindre beroende av storleken på sjön eller havet som den "dämmer upp". Om denna lucka är 1 * 1 m och ligger vid ytan och ner till en meters djup så blir kraften ju 10 000 N. (Eller?) Men om man tar bort sjön och sätter fast luckan i några mindre väggar så att det bildas en behållare som är 10cm "djup" och en meter hög och en meter bred. Det vatten som får plats i denna behållare har ju en massa på (ca) 100 kg och borde ju inte kunna utöva en större kraft än 1000 N. Men hur stämmer detta med ursprungsantagandet att kraften inte ändras beroende av mängden vatten? Var gör jag fel?

Tacksam för svar.. jag har funderat på detta mycket nu!!
/Peter B, Aranäsgymnasiet, Kungsbacka

Svar:
Du blandar ihop kraft på en viss yta och tryck (Pascals lag ). Det viktiga för jämvikt är trycket, dvs kraften/ytenhet. Om man har en stor dammlucka kan kraften på denna mycket väl vara större än kraften på botten.

Ett exempel på att kraftförhållande har med ytan att göra är en hydraulisk press eller en domkraft, se länk 2. Där kan man förstärka den ingående kraften genom att göra ytan som den utgående kraften verkar på mycket större. Observera att det är arbetet (energin) som bevaras, inte kraften: arbetet = kraften*sträckan.
/Peter E

Nyckelord: Pascals lag [5];

1 http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrostatic_pressure
2 http://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_press

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.