Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [14989]

Fråga:
Låt oss anta att jag har ett ljus i en burk, jag tänder ljuset och rör burken i olika riktningar. Hur kommer det sig då att lågan rör sig i motsatt riktning mot burken (lågan kan ju omöjligt påverkas av luftmotståndet vid rörelsen). vad är det som sker?
/Staffan B, Herrgård, Säffle

Svar:
Hej Staffan! Ursäkta dröjsmålet med svaret, men jag hade inte tillfälle att utföra experimentet förrän i går på en Mexikansk restaurang .

Det är inte klart från din fråga om burken har lock eller inte. Jag har testat utan lock (mysljus i ett glas), och då ser man tydligt att lågan lutar framåt i rörelseriktningen. Detta beror säkert på att man skapar en luftström i burken. Luft kommer in och går nedåt längs baksidan av burken. När luften når botten tvingas den framåt och drar med sig lågan. Man bör då få samma effekt om man blåser på burken från sidan. Detta visar sig även vara fallet.

Att utföra experimentet med lock på burken är betydlig svårare. Dels blir locket varmt och dels kommer lågan att slockna efter ett tag pga syrebrist. Men man kan åtminstone göra ett tankeexperiment. Effekten bör bli i stort sett samma som fallet utan lock. Man måste emellertid accelerera burken mycket hastigt, så experimentet kan vara farligt om man tappar burken (experimentet utförs lämpligen utomhus där inget kan fatta eld).

Förklaring med lock: Jordens gravitation är ekvivalent med en acceleration rakt uppåt. Om vi utsätter burken för ytterligare en acceleration åt sidan, kommer nettoaccelerationen att riktas lite framåt. Ljuslågan ställer in sig mot vad den uppfattar som upp (varm luft stiger), och lågan kommer att peka lite framåt. Nu har vi inte oändligt långa armar, så vi måste bromsa upp burken till sist. Uppbromsningen är en negativ acceleration, så lågan kommer att peka bakåt.

Jag betvivlar emellertid att man kan åstadkomma en tillräckligt stor acceleration så att den senare effekten kan observeras!
/Peter E

Nyckelord: stearinljuslåga [14];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7405 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-09 12:31:48.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.