Visa fråga/svar

 

Blandat [14984]

Fråga:
Hej! När jag ska skriva uträkningar i fysik och kemi på datorn, ser det konstigt ut eftersom det inte går att få till de beteckningar som finns i ex. läroböcker. Hur gör man för att skriva ett upphöjt index rakt ovanför ett nedsänkt index, som när man ska skriva ut masstal och atomnummer för grundämnen? Finns det något program som gör att man kan få fram symboler som ex. för antineutrino (finns inte i Word)?
/Lena A, Kärrtorps gymnasium, Enskede

Svar:
Hej Lena! Du har rätt i att med många ordbehandlare blir resultatet mycket dåligt. Man får försöka fuska sig fram eller gå fullt ut till specialprogramvara. Maggan har svarat mycket bra på en liknande fråga (12721). Jag skall här bara komplettera svaret lite.

När det gäller masstal/atomnummer, så går det inte att skriva ett superscipt över ett subscript. Enklast är att skippa atomnumret - det definieras ju ändå av grundämnessymbolen, t.ex. 60Co. Antineutrinon får man skriva okonventionellt som vanti.

Det enda system jag känner till som klarar i stor sett allt är LaTeX. Detta är ett mycket avancerat system för att skriva matematik. I sin grundform är det ganska bökigt att använda. Sök med Google efter LaTeX för mer information.

Scientific Notebook/Scientific WorkPlace är en mycket bra implementation av LaTeX. Det fungerar precis som t.ex. Word, men formler blir mycket snygga. Programmet har dessutom ett inbyggt datoralgebra-program, så man kan även manipulera uttryck, lösa ekvaioner och rita diagram.
/Peter E

Se även fråga 12721

Nyckelord: matematik, skriva [2];

1 http://www.ddg.lth.se/perf/handledning/handledning.pdf

*

 

 

Frågelådan innehåller 7595 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-16 14:23:43.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.