Visa fråga/svar

 

Blandat [14764]

Fråga:
Hej! Jag undrar om det finns något känt exempel där en hypotes inom fysiken har hjälpt till i matematikens utveckling. T.ex. Strängteorin är i behov av en matematik som för tillfället inte finns, men det finns ju fortfarande starka hypoteser inom stängteorin. Kanske kan dessa hjälpa till med utvecklingen inom matematiken.
/Marcus L, Nils Erikssongymnasiet, Trollhättan

Svar:
Jag känner inte till något fall där fysiken direkt givit upphov till matematikens utveckling, men det finns flera exempel på att behovet av en fysikalisk beskrivning tvingat fram framteg inom matematiken. Det klassiska exemplet är att Newton fick utveckla differetialkalkylen för att kunna härleda sin teori om gravitation, se Calculus .

För beskrivningen av fysikaliska fenomen är ju matematiken mycket viktig, se The_unreasonable_effectiveness_of_mathematics_in_the_physical_sciences . Ett klassiskt exempel är Maxwells ekvationer som formulerades för att beskriva experimentella observationer, men som sedan kunde användas till att förutsäga existensen av elektromagnetisk strålning.

Vad gäller strängteorin tycker jag att den så länge den inte kan kopplas till experimentella observationer får klassificeras som matematik.
/Peter E

Nyckelord: matematik i fysik [6];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.