Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [14614]

Fråga:
Hej! Till Helsingfors stadsbiblioteks frågelåda, länk 1, har vi fått följande fråga: Vattnet är strömförande. En elapparat, exempelvis en hårtork, som faller i badkaret kan skada den som vidrör badvattnet vid det ögonblicket. Detta har man ju sett på film ett flertal gånger. Min fråga till er är: Kan man räkna ut det säkra avståndet från elkällan i vattnet tills det är säkert att ”doppa sig” i vattnet om man nu skulle ha en apparat som för ständig ström till vattnet (säg 220 v) alternativt om man simmar på sommaren i en pool och blixten slår ner på ett strömförande föremål i bassängen. Hur långt ifrån blixtens nedslag skall man vara/hur mycket vatten skall det finnas i poolen för att simmaren skall klara sig i bassängen? Tack i förhand! *Vågar jag bada i sommar...*

Tacksam för svar Susanna Söderholm specialbibliotekarie
/Susanna S, Helsingfors

Svar:
Hej Susanna i badet! (Ursäkta, jag kunde inte motstå detta!)

Det är inte möjligt att ge ett exakt svar på dina frågor. Det avgörande för skadan är hur stor ström som går genom kroppen. Även en liten ström kan om den får verka länge ställa till skador, speciellt på hjärtats funktion eftersom denna styrs av elektriska impulser. Strömmens storlek beror av spänningen, vattnets resistivitet (specifika motstånd) och geometrin. Vattnets resistivitet varierar mycket - destillerat vatten har hög resistivitet, saltvatten mycket lägre. Strömmen beror även på geometrin (var i förhållande till ledaren finns jord), och detta gör problemet mycket komplicerat.

Om avståndet till spänningskällan (t.ex. en oisolerad ledare i vattnet) är stort jämfört med din kroppsstorlek (säg 10 m) blir strömmen ganska säkert ofarlig om spänningen är 230 V. Om avståndet är litet (mindre än en meter) kan det vara livsfarligt.

Jag tror inte du behöver vara rädd för att bada i sommar om bara Östersjön blir hyggligt varm . Sedan bör du oavsett om du badar eller ej ha respekt för åskan. Se vidare länk 2.


/Peter E

1 http://igs.kirjastot.fi/sv-FI/iGS/
2 http://www.scuba-doc.com/lightdive.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.