Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [14542]

Fråga:
Hejsan! Vi har gjort en laboration där vi undersökte kvicksilvers energiövergångar med gitterspektroskopi. Vi undersökte fyra linjer (en violett, en grön och två gula) och kunde fastställa de utsända fotonernas energiinnehåll. Genom att undersöka ett energinivådiagram för kvicksilver fann vi energiinnehållen för de fotoner som kan sändas ut när kvicksilveratomer i exciterade tillstånd "hoppar" tillbaka i energitillstånden. Vi fann då med tre värdesiffror exakt de energier vi fått för de två gula linjerna och den violetta linjen. För den gröna linjen däremot fanns ingen motsvarighet. Min fråga är således varför vi inte fann någon motsvarighet för den gröna linjens energiinnehåll. Berodde det på föroreningar i kvicksilverlampan vi använde, eller var det kanske på grund av att energinivådiagrammet inte var tillräckligt noggrannt?
/Jonas N, Liljaskolan, Vännäs

Svar:
Hejsan Jonas! Jag är ganska säker på att man normalt ser en gul (ev. dubbel), en grön och tre blå/violetta linjer, och att dessa alla kommer från kvicksilver. Man skall dock ha klart för sig att olika lampor kan ge olika linjer beroende på tryck, temperatur och elektrontäthet, se länk 1.

Den gröna linjen kan antingen vara från en annan serie i neutralt kvicksilver (Hg I) eller kanske från joniserat Hg (t.ex. Hg II). Om ni vill gräva djupt i detta kan ni använda NISTs databas med spektra av alla ämnen ATOMIC SPECTRA DATABASES .
/Peter E

1 http://ioannis.virtualcomposer2000.com/spectroscope/Hg.html
2 http://physics.nist.gov/cgi-bin/AtData/main_asd

*

 

 

Frågelådan innehåller 7594 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-09-15 17:05:57.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.