Visa fråga/svar

 

Energi [14407]

Fråga:
Hej igen. Med tanke på att lagra energi i bränd kalk, fråga 14405.

Om man har ett vindkraftverk som statistiskt tillverkar en viss mängd bränd kalk varje månad behöver jag ju inte 60 ton bränd kalk.

Då behöver jag ju bara en buffert som bara behöver vara ca 10-20 ton i lager. Det är hanterbart för ett hus. Ångmaskinen tillverkar ca 30% el och resten av energin från ångmaskinen går till att värma upp huset.

Jag är väldigt intresserad av vätesystem men det är tyvärr för dyrt ännu. Men ett kalksystem borde man kunna få ihop själv. Tänker jag fel?
/Magnus I, rönne, skåne

Svar:
Nej, det är inget fel i princip. Man skulle kunna köra TVn med en generator som drivs av cykeltrampor. Energikällan är då Estrella-chips.

Det är hela tiden fråga om ekonomi och bekvämlighet. Jag misstänker dessutom att energieffektiviteten för att bränna kalken är mycket låg. Det avgående vattnet (vattenånga) tar säkert bort mycket energi. Naturligtvis kan du använda kylvattnet från generatorn för att värma upp huset liksom även värmen från vattenångan, men faktum kvarstår: det är inte effektivt jämfört med alternativen. Om det varit bra, billigt och effektivt så hade säkert många redan byggt en anläggning!
/Peter E

Se även fråga 14405

*

 

 

Frågelådan innehåller 7623 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-04-30 15:07:03.

 

**


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.