Visa fråga/svar

 

Energi [144]

Fråga:
Hej! Jag undrar hur det kommer sig att bilar drar mer bensin om man har elektricitetskrävande apparater igång än om man inte har det. Det påstår i alla fall många personer i min närhet. Vad är det i så fall som påverkar generatorn? Jag tycker att den borde dras lika mycket oberoende av hur mycket batteriet är laddat. Idag kanske det finns datorer som styr när generatorn ska gå, men det kan inte ha funnits så länge. Tack på förhand!
/

Svar:
När batteriet är fulladdat så går det ingen ström från generatorn till batteriet. Generatorn levererar då elektrisk energi till bilens elektriska system. Om vi då belastar generatorn mer t ex genom att tända en extra lampa så kommer generatorn att kräva mer driveffekt av motorn som får arbeta hårdare. Motorn drar då mer bensin.

Det hela handlar egentligen om energibalans. Tar man ut mer energi ur ett system så måste man föra in mer. Mer direkt händer följande: om man laddar batteriet med ström från generatorn kommer denna ström att ge ett mekaniskt motstånd (Lenz lag) i generatorn. En generator som ger ström kräver alltså större kraft att driva runt.
/GO/lpe

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.