Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [14373]

Fråga:
När ljus med en viss våglängd kommer in i ögat uppfattas det av fyra olika sorts synceller. Först är det stavarna, som kan uppfatta ljus även när det är ganska svagt och gör att vi kan se ganska bra även i mörker. Sen är det tre olika typer av tappar som också kan upfatta ljus men inte lika svagt ljus som stavarna kan.

Vi upplever ju att färgrymden är 3-dimensionell (om vi inte har någon form av färgblindhet), men om vi har 4 olika typer av synceller, borde vi inte då uppleva den som 4-dimensionell? Eller transformeras signalerna från tapparna och stavarna till 3 andra typer av synceller som egentligen inte påverkas direkt av ljuset? Frågan är alltså vilka typer av nervceller vi uppfattar ljuset med (de borde vara 3 olika typer), eller kan man ens prata om att man uppfattar ljuset med några speciella nervceller?

Sen har jag också en annan fråga. Jag vet att de olika tapparna och stavarna påverkas olika mycket av olika våglängder av ljus (antar man här att effekten som åstadkommer ljuset är konstant?). Vi en viss frekvens ger en viss sorts tapp mest utslag, vid en annan frekvens är det en annan tapp, och vid en tredje frekvens är det en tredje tapp. Det är väl därifrån man fått också att det finns tre grundfärger antar jag. Men min fråga är nu: Hur mycket påverkas de olika tapparna av olika frekvenser eller våglängder, hur ser kurvorna ut (konstant effekt antar jag igen, eller är det konstant amplitud på ljusvågen?)? Hur mycket påverkas stavarna? Är det olika kurvor för olika människor? Och varför kan inte tapparna vara lika ljuskänsliga som stavarna? Finns det någon hake med det, finns det en viss maxgräns för belysning av näthinnan då inte stavarna kann uppfatta starkare ljus?

Ni behöver ju inte svara på alla frågor, men jag skulle gärna vilja veta hur mycket de olika taparna och stavarna påverkas vid olika våglängder. Finns det någon officiellt accepterad kurva för hur mycket de olika typerna av synceller påverkas vid olika våglängder? Finns det rent av någon ekvation för kurvan eller är det bara en kurva bacerad på mätningar Eller är den helt enkelt bara uppskattad genom försök?
/Kristofer K

Svar:
Många av dina frågor finns besvarade i frågor under nyckelordet färgseende och i länkar i dessa svar.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.