Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [14306]

Fråga:
Hur kom luft till?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Hur kom luft till? Det skulle jag villa veta för vi har ett projekt om luft. Svara snabbt!!!!!!!!!
/Daniel G, Centralskolan, Grästorp

Svar:
Daniel! Vi svarar alltid jättesnabbt men vi gör inte hela projekt. Vi kan visa lite var du kan börja, och sedan får du fortsätta själv. Börja med att läsa om luft och atmosfären i Nationalencyklopedin - det är utmärkta artiklar.

Länk 1 nedan är utskrift av ett radioprogram om livets uppkomst, men det beskriver också lite av hur man tror haven och atmosfären har uppkommit.

Observera att vi är inte säkra på exakt hur det gått till, och vi vet inte hur atmosfären var sammansatt när jorden bildades för 4.6 miljarder år sedan. Vad vi emellertid är ganska säkra på är att atmosfären från början inte innehöll något syre. Syret har bildats för 1-2 miljarder år sedan av bakterier - föregångare till gröna växter som tillverkar syre genom fotosyntes. Om inte syret nybildades på detta sätt skulle det försvinna eftersom det reagerar med många andra ämnen och bildar kemiska föreningar.

Projektarbeten

Låt mig säga lite allmänt hur du bör förfara för att genomföra ett projekt. Börja med läroboken. Står det något där? Vilka nyckelord finns som beskriver det projektet handlar om? Slå sedan i Nationalencyklopedin på dessa nyckelord. Artiklarna är nästan undantagslöst mycket bra, men nivån varierar och en del kan vara ganska avancerade. Engelska Wikipedia innehåller en enorm mängd information. Allt där är inte korrekt (det är det inte i Nationalencyklopedin heller), men Wikipedia är en utmärkt startpunkt som ofta innehåller bra länkar.

Se om någon av länkarna under 'Lokala länksamlingar' i länk 2 kan vara till nytta. Har problemet något att göra med strålning eller magnetfält, titta på Strålsäkerhetsmyndigheten .

Sök sedan på nyckelorden i Google. Ibland kan det vara bra att skriva en hel fråga: Jag skrev 'var kom atmosfären ifrån' och fick fram bland annat länk 1 (och en massa ointressanta dokument förstås). När man på detta sätt söker på webben måste man emellertid vara försiktig: det finns mycket jättebra information men också felaktigheter och skräp. I slutet av svaret på fråga 14237 finns några tips hur du skall bedöma information. Ägna gärna mycket tid för att träna sökning på internet - det är inte helt lätt men det är en helt fantastisk källa till både värdefull och värdelös information.

Vad gäller frågelådan: Vi löser inte hela projektuppgifter för elever - det är naturligtvis tänkt att de skall arbeta på dem själva! Om de i arbetet stöter på ett problem, så är det dags att fråga, men de måste göra klart att de först arbetat och tänkt lite själva .
/Peter E

Se även fråga 14237

Nyckelord: projektarbete [1];

1 http://www.theophys.kth.se/~cob/radio99.htm
2 http://fragelada.fysik.org/documentation.asp

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.