Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [14171]

Fråga:
Hej! Jag har fått ett par frågor av mina elever som jag har svårt att besvara, snälla kan ni hjälpa mig. Ämnet är elektricitet.

1. Hur fungerar en automatsäkring, i en propp "brinner" tråden av och proppen bryts men en säkring fäller man bara upp igen, hur fungerar den/ ser den ut innuti?

2. På en laboration kopplade några tjejer upp 4 st lampor i serie, den första lyste men inte den andra, den tredje lyste också men inte den fjärde, hur kan jag förklara detta? Ser fram mot ett svar, tack på förhand!
/Marie-Louise H, Birkaskolan, Ekerö

Svar:
Hej Marie-Louise!

1 En säkring är ju till för att begränsa strömmens storlek. En hög ström orsakar uppvärmning, och det är detta som får tråden att i en normal säkring brinna av. Man kan i stället konstruera säkringen så att uppvärmningen på olika sätt får en automatisk kontakt att slås av. Detta kan man tänka sig ske på olika sätt. Ett möjligt sätt är att låta den upphettade ledarens expansion utlösa brytaren.

2 Om lamporna verkligen kopplades i serie och någon lyste, så måste alla lamporna ha varit hela. Lamporna måste då ha varit avsedda för olika spänning. De som lyste bör ha varit avsedda för höga spänningar och de som inte lyste för låga.

Låt oss anta att vi har två olika lampor: en 6W,6V och en 60W,220V. Med hjälp av P=U*I och U=R*I räknar vi lätt ut följande egenskaper hos lamporna när de lyser för fullt:

6W,6V: I=1A, R=6 ohm

60W,220V: I=0.27A, R=800 ohm

Kopplar vi dessa i serie till 220V (gör INTE detta, det kan vara farligt - detta är bara ett räkneexempel!) så kommer 60W lampans resistans att bestämma strömmen till c:a 0.27A. Detta räcker för att få 60W lampan att lysa, men det räcker inte för att få 6W lampan att lysa för den krävde ju 1A!

Se länken för mer om glödlampor.
/Peter E

1 http://fragelada.fysik.org/index.asp?keyword=gl%F6dlampa

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.