Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [14134]

Fråga:
En kula som är fäst i ett snöre beskriver ju en cirkelformad rörelse (om man svingar den runt) kan denna rörelse betraktas som likformig?

Sen en andra fråga, vilket håll rör sig egentligen strömen i en likströmskrets, jag vet att per definition är strömmens riktning från + till - men att det i själva verket är åt andra hållet.

Genom en diskussion med en kollega presenterade hon en annan förklaring som hon hört, den lyder:

Elektronerna går i motsatt riktning till strömmens definierade riktning, den energi som orsakar strömen "sitter" i tomrummen som de vandrande elektronerna lämnar efter sig.

Hur är det egentligen varför är definitionen som den är?
/Olof W

Svar:
Likformig rörelse är inget väldefinierat begrepp. Farten (absolutbeloppet av hastigheten) är konstant, men eftersom hastighetens rikting ändras, så accelereras kulan.

Strömmens riktning definierades innan man visste att den orsakas av negativa elektroner. Lite olycklig definition, kanske, men man har inte ändrat den ursprungliga definitionen.

Elektronerna drivs av ett elektriskt fält (bildat av t.ex. en battericell eller ett magnetfält som ändras), och det är det elektriska fältet som innehåller energin som fordras för att driva elektronerna.

Se även nedanstående fråga.
/Peter E

Se även fråga 13770

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.