Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [14116]

Fråga:
Jag vet att det ska finnas ett ljudisolerat rum i Linköpings universitet, även med ljuddämpade väggar för att förhindra eko. En kompis till mig var där och han har berättat det. Han berättade även att han fick höra en fluga surra nära hans huvud, som sedan flög in i hans vänstra öra, surrade en stund innuti hans huvud och sedan flög ut ur hans högra öra. Hur fungerar detta?

Jag förstår att man måste ha fler än en högtalare, alltså minst två. Hur fungerar detta sedan? Håller någon sensor koll på var varje person i rummet befinner sig? Är det ett system som använder sig av interferenser och antiinterferenser? Är det ett ekvationssystem som räknar ut vilket ljud som ska sändas ut ur de olika högtalarna för att alla personer ska få höra speciella ljud? Hur fungerar det?
/Kristofer K, Platengymnasiet, Motala

Svar:
Eftersom det rör Linköpings universitet kanske du får ett bättre svar från deras frågelåda, länk 1. Jag kan bara svara mer generellt, eftersom jag inte känner till konstruktionen.

Människan har två öron, vilket gör det möjligt att lokalisera en ljudkälla. Vi använder två egenskaper hos ljudet för detta: styrkan och fasen. I princip kan man nog med flera högtalare "lura" hjärnan att en ljudkälla befinner sig inne i huvudet. Detta kan dock bara ske för en person i taget.

För mer om ljud se länk 2.
/Peter E

1 http://www.liu.se/forskning/fragaforskare/
2 http://fragelada.fysik.org/index.asp?keyword=ljud%2C+interferens

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.