Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [14072]

Fråga:
Läste det intressanta svaret på fråga "Partiklar [1424]" om kvarkannihilation, som besvarade några av de funderingar jag själv haft.

En ytterligare undran: I en positiv pi-meson, varför sker det annihilation av en u och en anti-d-kvark? Det är ju inte "spegelpartiklar".

En annan fråga är: Hur kan man mäta "laboratorie-livslängden" på en meson, som ju är i storleksordningen 2 mikrosekunder. Ett vanligt exempel på relativitetsteorins tillämpning är ju de på jorden observerade mesonerna, som inte ska "hinna ner" från sin födelseplats i övre atmosfären. Men om man skapar dem i labbet, får de då lägre (icke-relativistisk) hastighet?
/magnus w, polhemsgymnasiet, göteborg

Svar:
u och anti-d kvarkarna kan inte annihilera eftersom laddningen måste bevaras. Systemet sönderfaller med den svaga växelverkan till en myon och en myon-neutrino.

Pionerna (pi-mesonerna) växelverkar mycket starkt med materia. Med tanke på livstiden du ger menar du nog myoner. Dessa kan man lätt tillverka i labbet och "förvara" med låg hastighet. Det har då den icke-relativistiska livslängden 2 mikrosekunder.
/Peter E

Se även fråga 1424

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.