Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [14027]

Fråga:
Hej, jag undrar hur det kommer sig att man inte kan bestämma läget lika bra på en partikel om man använder ljus med lång våglängd. Jag kom fram med ett ide att det kanske är så att man inte kan se vart vågen bryts utan bara vilken våg som bryts. Stämmer detta eller finns det något bättre svar? Sen undrar jag varför vissa ämnen är magnetiska och andra inte?
/Marcus L, dalssjusan, kalmar

Svar:
Man ser en partikel genom att lysa på den så den reflekterar en del av ljuset in i ögat (eller allmänt en detektor). Om våglängden är betydligt längre är partikeln kommer ljuset att gå förbi partikel nästan obehindrat. Detta gäller alla sortes vågor som ljus, ljudvågor, havsvågor och även elektroner och kärnpartiklar.

Du kan se detta om du tittar på vad som händer med havsvågor när de träffar på en stolpe som står i vattnet. Eftersom vågornas våglängd är betydligt större är stolpens tjocklek, kommer vågorna att gå nästan obehindrat förbi stolpen. Detta är analogt med om du kör över en stor sten med däcket på bilen så hoppar bilen till. Om stenen är liten jämfört med däcket så märker du ingenting!

Magnetism (olika sorters och styrka, se länk 1) beror på elektronstrukturen hos ämnet.
/Peter E

1 http://fragelada.fysik.org/index.asp?keyword=magnetism

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.