Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [14000]

Fråga:
varfor ser man inte stjarnor ner till horisonten? var man an star pa jorden gar det en klar tydlig linje mycket hogre upp an vad horisonten ar.

jag ahde forst en ide om att man tabker sig att det finns ett jamnt antal stjarnor utspridda pa samma avstand till jorden sa ar ju stjarnorna rakt upp narmare an de som ar narmare horisonten. men sen tankte att det var dumt for jorden ar ju sa liten sa det kan inte spela nagon roll. men sen tankte jag igen att vinklen ar ju det viktigta. om jorden hade varit storre eller mindre spelar ingen roll for den procentuella skillnaden i avstand ar den samma. alltsa maste en stjarna lysa mycket starkare om den ar narmare horisontemn for att vi ska kunna se den. det stammer ju med att det ar fler stjarnor om man tittar rakt upp och sen blir det mindre tatt mellendem medan man narmar sig horisonten.

sen kan det ju finnas fler orsaker som bidrar. det finns val tex mycket farre stjarnor att se fran andra sidan jorden?

gasbalten och sadant kanske inverkar men det kan ju inte vara samma alltid runt hela jorden da ju...?
/Staffan P, Bjornekulla, Astorp

Svar:
Staffan! Har vi slutat använda åäö?

Anledningen till att det tycks vara färre stjärnor nära horisonten är dis och smog i atmosfären. Ljuset från en stjärna måste gå mycket längre sträcka genom atmosfären om stjärnan ligger lågt på himlen, så en del av ljuset absorberas och stjärnan ser svagare ut. Effekten beror definitivt inte att det finns färre stjärnor nära och under horisonten (på södra stjärnhilmen). Tvärtom, stjärnhimlen på södra halvklotet är mer spektakulär än på norra! Om du kommer till en plats på södra halvklotet måste du försöka komma ut till en mörk plats och titta på stärnorna, vintergatan och de magellanska molnen!
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.