Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [13994]

Fråga:
Varför ändrar sig inte trycket i ett bildäck? Det är samma tryck antingen man har bilen upphissad eller man belastar däcket med bilens tyngd.
/Niklas J, Östanåskolan, Eksjö

Svar:
Hur vet du att det är samma? Har du mätt det? Det är i varje fall helt korrekt: volymen V (och därmed trycket p enligt allmänna gaslagen pV=nRT) ändrar sig mycket lite när man belastar däcket. Vad är det då som håller upp bilen? Låt oss räkna lite!

Antag att vi har en bil med 4 hjul. Bilen väger 1000kg. Det blir alltså 1000kg/4= 250kg per hjul. Det normala övertrycket är 2 kg/cm2, vilket betyder att vi behöver en yta på 250/2 = 125 cm2. Detta är lite drygt 10 cm x10 cm, vilket är ungefär anläggningsytan mot marken.

Vi kan alltså förstå hur bilen hålls uppe: övertrycket i däcket (kraft riktat neråt) kompenserar för normalkraften från marken (riktad uppåt). Om man ökar lasten hos bilen är det framför allt att anläggningsytan som ökar för att kompensera den större nedåtriktade kraften. Volymen, och därmed trycket, ändras alltså mycket lite.

Men vafalls? Om vi hissar upp bilen med domkrafter så är det dessa som lyfter bilen. Har vi inte för mycket krafter nu? Var blir det av kraften som övertrycket orsakar? Den tas upp av gummit i däcket! När man pumpar upp ett däck så expanderar det lite grann. I ett elastiskt material som gummi får man då en motkraft (som ett något utdraget gummiband). Det är denna motkraft som tar ut kraften från övertrycket.

När man sedan hissar ner bilen kommer gummit att gå tillbaka till normalläget i anläggningsytan, så att kraften från gummit försvinner (som ett slappt gummiband).

Hoppas detta blev begripligt !
/Peter E

Nyckelord: gaslagen, allmänna [24];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7405 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-09 12:31:48.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.