Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [13985]

Fråga:
Jag håller på med ett projekt arbete 100 poäng (gymnasiepoäng). Där jag och min grupp ska behandla området: Mobiltelefonstrålning och dess eventuella hälsorisker.

Nu e det så att jag läst i en artikel om forskning på lunds universitet. Det var en grupp den så kallade BBB gruppen (blood brain barrier) som hade utfört expriment på möss som visade att strålning motsvarande den ifrån mobiltelefoner kunde orsaka läkage igenom BBB. Strålning skulle också (i förlängningen?) döda nervceller i hjärnan. Någon ide´ om var jag skulle kuna ta del om mera info på området ec publikationer etc?
/Kalle L, Bruksgymnasiet, gimo

Svar:
Ambitiöst projekt - detta är något vetenskapen har arbetat med flera år och inte lyckats lösa . Men jag förstår att projektet går ut på att reda ut var vi står i dag.

En av författarna till artikeln du nämner är professor Bertil R Persson vid Institutionen för medicinsk strålningsfysik vid Lunds universitet. Jag tror emellertid att eventuella artiklar du kan hitta är mycket svåra att läsa.

Jag tror att er bästa utgångspunkt är Strålsäkerhetsmyndigheten . Förutom bra information finns där länkar till mer information. Pröva även länkarna nedan.
/Peter E

Nyckelord: mobiltelefon, strålning från [6];

1 http://electronics.howstuffworks.com/cell-phone-radiation.htm
2 http://fragelada.fysik.org/index.asp?keyword=str%E5lning%2C+faror+med

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.