Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [13979]

Fråga:
Hej hej! Jag undrar hur månen kommer att se ut om 100 år? Jag och min kompis håller på att skriva ett arbete om just detta nämligen. Hur skulle man kunna gå till väga om man skulle bygga upp en framtidsstad på månen? Hur skulle det fungera?
/Cicci g, Bjärehovsskolan, Bjärred

Svar:
Månen som sådan skulle se ut precis som i dag. Det finns inget flytande vatten, ingen atmosfär och ingen vulkanism/kontinentaldrift etc. Det är framför allt dessa saker som ändrar utseendet på jorden.

Om 100 år finns det säkert åtminstone en liten koloni med människor på månen. Det finns teknik redan i dag att bygga en koloni, men det är helt enkelt för dyrt. När amerikanarna gjorde sina sex bemannade färder med Apollo 11-17 (13 kom ju inte fram!), var det en prestigetävling med Sovjetunionen, så det fick kosta vad det ville (och det gjorde det ).

För att en koloni skall vara realistisk måste man kunna ta de flesta råmaterial från månen. Det skulle bli alldeles för dyrt att transportera allting från jorden. Om man har energi (antagligen solenergi+kärnenergi) kan man producera syre från mineraler. Metaller finns också. Det största problemet är vatten. Man tror att det kan finnas fruset vatten strax under ytan vid polerna, men det är inte helt säkert. Finns det vatten så är en kolonisation mycket realistisk.

Se vidare länk 1. Sök i Google på 'kolonisation månen'. Lycka till med arbetet!
/Peter E

Se även fråga 9854

Nyckelord: månfärder [7];

1 http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=3119&a=82270

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.