Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [13928]

Fråga:
Hej! Jag har nyligen utfört en laboration (i fysik B) där vi ville ta reda på absorptionskoefficienten för gamma och betastrålning.

Jag har två frågor, vilka min lärare inte kunde svara på.

1. Vad är den beräknade absorptionskoefficienten för gamma och betastrålning. Vill ha något att jämföra med i min laborationsrapport.

2. Vi använde oss av blyplattor för att minska gammastrålningen. Det underliga var att Io blev mindre än när vi hade en platta i vägen mellan preparatet och GM-röret. Intensiteten ökade alltså när vi la till första plattan. Är detta en slump eller finns det någon förklaring?

Jag är oerhört tacksam för svar. Oavsätt om ni kan svara på mina frågor så kanske ni kan ge mig ett meddelande om det, eller var jag kan finna svaren.

Tack på förhand.
/Robin J, Vasaskolan, Gävle

Svar:
Hej Robin!

1. Betastrålning absorberas inte på ett sätt så att man kan definiera absorptionskoefficient. För gammastrålning beror absorptionskoefficienten både av absorbatormaterialet och gammastrålningens energi. För 60Co (1.17-1.33 MeV) och bly är 70 m-1 ett rimligt värde. Detta motsvarar en hallvärdestjocklek av 10 mm. En beskrivning av absorptionsexperimentet finns under länk 1. Se även Attenuation_coefficient .

2. Om det blev färre pulser per tidsenhet utan absorbator beror detta nog på statistiska fluktuationer. Om du mäter N pulser så är osäkerheten (kallas standardavvikelsen) sqrt(N). Om du alltså mäter 100 pulser är osäkerheten 10, dvs 10%!

Eftersom de flesta gamma-preparat även skickar ut elektroner brukar man rekommendera att man inte tar någon mätpunkt helt utan absorbator. Anledningen är att det utan absorbator skulle kunna komma in betapartiklar i detektorn. Man skulle då emellertid få ett för högt värde.
/Peter E

1 http://www.physics.fsu.edu/users/ng/courses/phy2054c/Labs/Expt11/Expt-11.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.