Visa fråga/svar

 

Blandat [13900]

Fråga:
Hej,

Jag skriver för närvarande ett arbete om tidsresor. Jag har resonerat mig fram till att om du försatte dig själv i kryosömn under t.ex. 50 år så skulle du rent tekniskt utföra en tidsresa. Jag har dock problem att överhuvudtaget finna information om just kryosömn.

Vet ni om det har bedrivits någon forskning på området eller om det har skrivits några artiklar om det? Ni kanske rent av kan beskriva det för mig, så kan jag använda er som källa. Jag vet grundprinciperna för kryosömn, men eftersom jag inte hittar någon information om det, så blir problemet att jag inte kan ange någon källa för var jag hämtat informationen.

Jag är ytterst tacksam för svar och all hjälp jag kan få.
/Alexander A, Svenska skolan, Fuengirola

Svar:
Hej Alexander! Trevligt att man läser frågelådan även i Spanien!

Kryosömn är knappast fysik, men lite skall jag väl kunna hjälpa dig med ändå !

Kryosömn går ut på att man fryser ner en organism till flytande-kväve temperatur (-196oC). All ämnesomsättning (biokemiska reaktioner som försiggår i levande organismer) upphör då, dvs organismen åldras inte. Efter en tid "väcker" man upp organismen genom att värma upp den till dess normala temperatur.

Kryosömn förekommer i science fiction som ett sätt att klara av mycket långa rymdresor. Cryobiology eller på svenska kryobiologi är en etablerad vetenskap, se länk 1, även om man än så länge endast lyckats lagra ägg/spermier och enskilda organ (råtthjärta).

Hela organismer klarar man än så länge inte av, men det är inte omöjligt att man kan göra det i framtiden.

Det största problemet är att alla organismer består till en stor del av vatten, och vatten utvidgas när det fryser till is. Det är då risk att cellerna sprängs sönder så de inte kan fungera som de skall när de tinas upp igen.

Mer information: Sök på kryobiologi i Google. I ämnet tidsresor kan t.ex. tvillingparadoxen vara relevant, se fråga 12459 nedan. Se även diskussionsforum, länk 2.
/Peter E

Se även fråga 12459

Nyckelord: science fiction [6];

1 http://directory.google.com/Top/Science/Biology/Cryobiology/
2 http://fragelada.fysik.org/forum/display_message.asp?mid=23

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.