Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [1364]

Fråga:
1, Jag har tänkt på entropilagen, och kommit fram till att den är en illusion, även om termodynamiklagarna stämmer. Tänk er 10 bollar, numrerade från 0 till 9, vi tar och blandar dessa i en kartong och tar slumpmässigt upp en boll i taget. Det är väl lika stor chans att det blir i ordningen; 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, som att det blir 6, 2, 0, 5, 1, 8, 3, 9, 7, 4. Visserligen är det stor chans att det blir något annat än dessa, men chansen att det blir på det ena sättet är väl lika stor som de andra anternativen. Min slutsats är att entropilagen är en sannolikhetslag. Det är nog fler som har tänkt på det; så håller mitt resonemang?

2, Om supersträngteorin stämmer; har då kvarken en volym (om man kan säga så, trots kvantsuddigheten), eller kan den fortfarande vara en punktpartikel?
/Hananja R, Grosvad, Finspång

Svar:
1 Du har rätt. ett grundläggande antagande i den statistiska fysiken är att alla möjliga tillstånd är lika sannolika. Men vi vet inte innan vi drar bollarna vilket utfall vi får. Entropin ges av sambandet

S =k*ln(W)

där W är antalet möjliga tillstånd och k Boltzmanns konstant.

Fundera Vad blir entropin för det system Du betraktar?

2 Bra fråga. Den har naturligtvis en volym i det 10-dimensionella rummet men den behöver därför inte ha en volym i "det vanliga rummet".


/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.