Visa fråga/svar

 

Värme [13630]

Fråga:
Hej! Jag hittade en märklig strängvariant när jag kikade inom musikbörsens hemsida, och jag undrar om det verkligen blir någon skillnad i materialet när man fryser ner något till under den absoluta nollpunkten, om det nu är möjligt. Ja, läs själv: Strängar DEAN MARKLEY DM2673 (Art: 101671)

Dean Markley är ett företag som tillverkat strängar i många år och gör det med barvur. Strängarna tillverkas i Kalamazoo, Michigan USA och är av mycket hög kvalitet.

Blue Steel tillverkas i USA med en mycket speciell metod. Man väljer ut mycket bra stål som används för att sedan frysas ned till minus 320 grader fahrenheit där de får vara en exakt tidsperiod. Efter detta så "tinas" de upp, sakta och kontrollerat tills de når den tempratur de skall ha. Denna unika metod som kallas Cryogenic ger en renare sträng med mer "highs and lows" och inte minst en längre livstid och en bättre förmåga att hålla tonen!
/Daniel J, Rudbeck, V-ås

Svar:
Att kyla ner något till under absoluta nollpunken är, som framgår av namnet, omöjligt. Temperaturen -320oF är -196oC (se konverterare under länk 1), vilket är över den absoluta nollpunkten -273.15oC. I själva verket är det lika med kväves kokpunkt -195.79oC (se WebElements ).

Gitarrsträngar består av legeringar av framför allt järn och nickel. En legering är inte en kemisk förening utan en blandning av främst metaller. Det är fullt möjligt att legeringen egenskaper förändras om den kyls ner till flytande kväves temperatur. Om dessa egenskaper finns kvar när den värms upp vet jag inte (det får du fråga en kemist), men det är fullt möjligt.

Det kan också vara en gimmick som tillverkaren hittat på för att göra strängen mer intressant. Här ett ett utdrag från tillverkarens sajt (länk 2).

... I was starting my deep-breathing exercises when the Blue Steel package caught my eye. The words “Cryogenic Activated” leaped out at me, and I thought that maybe if someone froze me, I’d be cool enough to pass this audition. And it was as simple as that. I pictured myself as cool as could be, and the nerves disappeared...

Det handar alltså säkert åtminstone till en del om psykologi, se även fråga 13305.
/Peter E

Se även fråga 13305

Nyckelord: musikinstrument [19];

1 http://www.albireo.ch/temperatureconverter/
2 http://www.deanmarkley.com/Strings/Bass/BlueSteelBa.shtml

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.