Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [13558]

Fråga:
Jag jobbar som lärare på ett högstadium och har fått en fråga av en elev som jag inte kan ge något bra svar på. Månen ser större ut när den står i horisonten än när den står mitt uppe på himlen. Är det enbart en synvilla eller finns det en annan förklaring till varför vi upplever det så?
/carina s, nyhem, ängelholm

Svar:
Det är en synvilla, eller, om man så vill, en perspektiveffekt. Egentligen ligger ju månen t.o.m. lite längre bort när den är vid horisonten. Det finns flera rimliga förklaringar till synvillan: att månen ser större ut när vi kan jämföra den med föremål vid horisonten eller att himlavalvet inte uppfattas som en sfär utan som tillplattat i zenit (rakt upp). Detta skulle ge oss intrycket att månen är längre bort vid horisonten än när den är högt upp. Flytta gubben på bilden under länk 1 så ser du en liknande synvilla. Bilden nedan (från länk 2) visar samma sak: bollarna har samma vinkelstorlek, men den bortre ser större ut.

Diskussion

Kan detta verkligen ha en sådan effekt så att man ser detaljerna så tydligt som man faktiskt gör ibland? Man ser ju kratrarna tydligt. Jag läste att månen har en eliptisk bana och att avståndet mellan jorden och månen kan variera upp till 50000 km.
Kuno L, Staffanstorp

Månens avstånd varierar mellan 357000 och 407000 km. Det är bara c:a 10% skillnad, så det kan inte vara förklaringen. Jag har inte märkt att man ser t.ex. kratrar bättre när månen är nära horisonten. Klart är att man ser kratrar sämst vid fullmåne, eftersom den synliga ytan belyses av solen rakt från riktningen mot jorden. Kratrar och berg ger alltså inga skuggor och är därmed svåra att se.

Varför ser man detaljer på månen bättre när den står lågt? Om man menar fullmånen kan det finnas en rimlig förklaring: När fullmånen står lågt är även solen nära horisonten och det är inte mörkt. Ögat har då en liten pupillöppning, och man ser skapt (liten bländare - skarpare bild). När fullmånen står högt är det mitt i natten, pupillen är stor, och man ser sämre. Dessutom lyser fullmånen så starkt att man blir bländad. Eftersom månen är så liten räcker månljuset inte till för att blända ner pupillen och ytljusstyrkan på näthinnan blir mycket stor.

Se nedanstående länkar och http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2008/16jun_moonillusion/



/Peter E

Nyckelord: månens synbara storlek [1]; synvilla [6];

1 http://science.howstuffworks.com/question491.htm
2 http://faculty.washington.edu/somurray/sizedemo.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.