Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [13458]

Fråga:
Hej Jag har en fråga om ekvipotentiallinjer. Som en laboration om ekvipotentiallinjer på gymnasiet så går man till väga på följande sätt. Två metellplattor läggs på ett papper. En saltlösning NaCl häls över pappret. En spänning läggs över metallplattorna. Med en voltmeter mäst potentialen mellan den jordade plattan och en punkt på pappret. Om potentialen mellan plattorna är 20V så är potentialen mittemellan plattorna 10 V (från jord till mittemellan). Nu till frågorna. Vad är det egentligen för skillnad i potentialen som voltmetern visar? Alternativt. Vad är det för skillnad hos jonerna på de olika platserna på pappret? Har ställt frågan till HUB hos er men tyckte inte att det gick något vidare bra att förklara det med skillnad i potential hos de enskilda jonerna. Den "bästa" förklaringen jag fått säger att det inte är någon skillnad i potential utan att motståndet i pappret ökar med avståndet medans motståndet i voltmetern är densamma varför strömmen och spänningen över voltmetern ökar ju längre bort från jord du håller voltmetern.
/marcus e, alléskolan, hallsberg

Svar:
Hej Marcus, Det du kallar din "bästa" förklaring är också den bästa jag kan ge. Nedan följer min formulering av ett svar:

Du har pappret med NaCl-lösningen mellan elektroderna för att resistansen mellan dem inte ska vara oändlig (du måste alltså ha rörliga laddningar). Med luft mellan elektroderna är resistansen "oändlig", och då ser du ingen skillnad i potential mellan jord och olika punkter i fältet. Du kan alltså se pappret med lösningen som ett motstånd över vilket du mäter spänningen. Med ena mätpunkten i jord ökar potentialen (motståndet) när du närmar dig den andra elektroden. (Skulle potentialen minska betyder det fortfarande att motståndet ökar, men strömmen går då åt andra hållet.)
/Elisabeth N

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.