Visa fråga/svar

 

Blandat [13457]

Fråga:
Hejsan! Här kommer en fråga (möjligtvis flera) som jag inte om den passar här eller inte, men som gnager mig tillräckligt mycket för att jag ska ställa den iallafall. Jag gick estetisk linje på gymnasiet pga enorm skoltrötthet efter högstadiet. Efter tre roliga år med musik-inriktning kände jag dock hur intresset för naturvetenskaperna började växa.

Jag hoppade så fort jag kunde på komvux-tåget för att läsa in alla de nya ämnena som jag så plötsligt hade börjat brinna för (kemi, matte, fysik och biologi) och befinner mig just nu i slutet av "A" kurserna.

När jag surfade in på Eran sida, klickade jag först på länken "fysiker porträtt". Efter att ha läst dom flesta slog det mig att ingen utav dom behandlade en person som gjort mina val (det vill säga att börja läsa naturvetenskap efter gymnasiet). Visst kan jag tänka mig att det är ovanligt, men några frågor dök ändå upp.

Är det försent? Behövs det många tidiga år av matte för att man ska klara av universitets studier? Finns det professorer i teknisk fysik som läste in de naturvetenskapliga ämnena på vuxenskolan? En sån skulle jag vilja prata med eller läsa om!

Ibland känns det nämligen väldigt hopplöst, mycket tackvare det extremt höga tempot som hålls på komvux. (Alla A samt B kurser läses på två terminer, något som blir extra stressigt om man aldrig bekantat sig med ämnena förut)

Om du som läser den här frågan vet om någon eller något som kan ge lite inspiration, så skulle det vara mycket välkommet. Jag vill att naturvetenskapen ska vara något mer än en hobby för mig i livet!
/Jonas A, Västerviks gymnasium, Västervik

Svar:
Hej Jonas! Det är inte så ovanligt att man efter ett annat val i gymnasiet kompletterar naturvetenskap på Komvux. Detta kan vara av taktiska skäl (naturvetenskap uppfattas ibland som svårt, något jag absolut inte kan förstå) eller helt enkelt för att intresset förändras.

Vid din späda ålder är det definitivt inte för sent! Matematiken är för naturvetenskapen (speciellt fysiken) ett verktyg man måste lära sig använda, men man klarar sig bra med måttlig talang och erfarenhet. Det finns ju i dag bra verktyg att använda, t.ex. matematikprogram. Dessutom är mycket av naturvetenskapen tillämpad, dvs naturvetenskapen används för praktiska ändamål, så alla behöver inte syssla med strängteori.

Jag känner själv inte till något exempel på någon som blivit fysiker efter annan inriktning på gymnasiet än teknisk/naturvetenskaplig, men det finns säkert. Efter komplettering på t.ex. Komvux bör du ha precis samma förutsättningar som de som gått den normala vägen.

Ge inte upp, utan jobba på och välj naturvetenskap eller teknik på en bra högskola! Lycka till med dina studier!
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.