Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [13376]

Fråga:
Hej! Fick svar på fråga som ni tydligen inte berört tidigare angående mekaniskt arbete. När vi nu jobbar vidare med det kommer frågor jag inte finner svar för! Ett arbete sker endast om det utförs i kraftens riktning, eller hur? Ok, då finner man i läroböckerna vi har, räkneuppgifter där tex du går uppför en backe och ska beräkna arbetet du utfört. Då förväntas man multiplicera sin tyngd med backens höjd, men kraftens riktning är ju inte rakt uppåt! Den är väl parallell med backen? Vi är ju inte på sådan nivå att beräkna resultanter osv, så har läroböckerna fel? Hur beräknar man arbetet vid rörelser som inte är helt vertikala? Ska man undvika sådana typer av uppgifter och endast inrikta sig på helt vertikala rörelser? Frågorna kommer ju dock...
/Linda M, Stenungskolan, Stenungsund

Svar:
Problemet är lite vagt formulerat, men jag antar att vi bortser från friktion. I så fall är det inget problem: du beräknar bara ändringen i potentiell energi mgh, där h är den vertikala höjden. Eftersom det inte är några förluster så är ändringen i potentiell energi lika med utfört arbete. Det kvittar alltså hur lång backen är om den är friktionsfri.

Om du vill räkna med krafter ger detta samma resultat. Normalkraften sätts samman av den vertikala komposanten mg och den horisontella mg*tanq). Sträckan är h/tanq, så arbetet blir mgh.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.