Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [1320]

Fråga:
Några frågor om CD-spelaren.

1. Enligt en bild på hur "läsfunktionen" är uppbygd på en CD-spelare så delas ljuset upp av en stråldelare (halvgenomskinlig spegel?) Ena halvan går rakt igenom stråldelaren. Andra halvan av ljuset måste så vitt jag kan förstå reflekteras " bort" från detektorn. Var tar den delen av ljuset vägen? Används den till något?

2. Vad som händer vid reflektionen på CD-skivan är för mig lite oklart. Man väljer att göra fördjupningarna 1/4 våglängd så att ljus som reflekteras på ytan och i fördjupningen ska interferera och "släcka ut " varandra på tillbakavägen. Betyder detta att man låter laserstrålens tvärsnittsyta ha en sådan form att precis hälften av laserstrålen träffar fördjupningen?

3. Å andra sidan är fördjupningarna så små att böjning uppstår. Alltså kommer bara en liten del av ljuset som reflekteras i fördjupningarna att reflekteras tillbaka i samma riktning. Kanske låter man därför större delen av laserstrålen träffa fördjupningen.

4. Interferensfenomenet innebär ju att detektorn registrerar en utsläckning (svag signal). Energin kan ju inte försvinna så någon annanstans måste förstärkning skett. Frågan är bara vart?

5. Både på väg till CD-skivan (från lasern) och på väg från CD-skivan (mot detektorn) så förloras hälften av strålen vid stråldelaren. Det verkar ineffektivt. Varför placerar man inte laser och detektorn bredvid varandra så att inkommande och reflekterad stråle bildar en mycket liten vinkel med varandra och istället väljer fördjupningsdjupet aningens mindre än 1/4 våglängd?


/erik w, komvux, östersund

Svar:
 1. En stråldelare kan dela upp strålen i två delar. Det kan t ex vara en halvgenomskinlig spegel. Hälften av ljuset reflekteras och hälften går igenom spegeln. Ofta är det mer invecklat.

Fundera Tag två 45os prismor och lägg dem mot varandra så att de tillsammans ser ut som en kvadrat från sidan. Hur går ljuset som faller in från ena sidan?

2. Metoden fungerar även om inte precis hälften av laserstrålen träffar fördjupningen. Bäst effekt torde man få om fördjupningens bredd är lika stor som laserstrålens.

3. Man kan inte göra fördjupningarna hur smala som helst eftersom det då uppstår diffraktionsmönster. I praktiken måste hålen vara bredare än en våglängd.

4. Om ingen del av strålen reflekteras så går allt rakt igenom. Precis som Du säger måste energin ta vägen någonstans!

5. Utan att i detalj veta konstruktionen så är nog inte effektiviteten något problem i detta sammanhang. Det gör nog inget om hälften av laserns effekt inte tas till vara.


/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.