Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [13175]

Fråga:
Jag har en fråga angående längdkontraktion när saker kommer upp i relativistiska hastigheter. Om ett föremål åker runt i en cirkel i en hastighet i närheten av ljushastigheten, borde det ju längdkontraktion uppstå framför föremålet => cirkelns omkrets borde minska. Men eftersom längdkontraktion endast påverkar längden framför föremålet borde ju radien vara konstant?

Jag har funderat fram och tillbaka på det här men bara kommigt fram till de inte särskillt tillfredställande slutsatserna att antingen påverkas inte föremålets cirkels omkrets av kontraktionen eftersom den ju är en oavbruten vänster (eller höger) sväng eller så bildar kontraktionen en "böjning" av rummet i sidled, alltså skulle man få en radie som minskar (eller så kan man se det som att radien böjs, cirkeln blir ellipsform).
/ragnar s, Mobila Gymnasiet - Globen, Stockholm

Svar:
Bortsett från att systemet du beskriver inte kan beskrivas med den speciella relativitetsteorin, så finns det ingen anledning att cirkelbanans omkrets skulle ändras sett från ett system som inte rör sig i förhållande till banan. Så jag ser inget problem. Föremålet krymper i rörelseriktningen men cirkelbanan är intakt.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7405 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-09 12:31:48.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.