Visa fråga/svar

 

Blandat [12874]

Fråga:
1 Är det möjligt att odla grönsaker/frukt i rymden (på en rymdstation).

2 Hur ska man få tag på vatten i rymden om man inte kommer åt vattnet på jorden? Kan man tex åka till Mars och få tag på is. Eller finns det något annat sätt att få tag på vatten i rymden?

3 Och så en till fråga. Vad ska man ha för att 500 pers, ska överleva på en rymdstation. Om jorden håller på att gå under på grund av stora miljöproblem (man kan inte leva på jorden). Dom måste kunna ÖVERLEVA!.
/Linus B, Fruängensskola, Hägersten

Svar:
1 Man har gjort lite inledande försök, men än så länge måste man transportera allt man behöver från jorden. Bilden nedan (från NASA) visar en möjlig salladsbar för rymden.

2 Man kan inte får tag på vatten - Mars ligger alldeles för långt borta. Det som gäller är sparsamhet (duschen består av en fuktig svamp ) och återanvändning. All vätska (inklusive urin) och fuktighet i luften tas om hand och regenereras i en WRS (Water Recycling System, allt i rymden heter något med tre bokstäver). Det låter läbbigt, men WRSen är mycket effektiv och ger mycket renare vatten än vad vi normalt har på jorden.

3 Det dröjer länge innan vi kan klara av det. Man måste antingen bygga ett tillräckligt stort system som kan vara ett fungerande ekosystem som jorden, eller så får man lära sig att tillverka allt som behövs som på Enterprise i Startrek./Peter E

Nyckelord: rymdfärder [23];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.