Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [12866]

Fråga:
Jämt får man höra att tunga och lätta föremål faller lika fort, så även i denna frågelåda. Detta stämmer säkert t.ex om en liten sten faller till marken faller den lika fort som en större, men om man tänkte sig att man hade ett föremål lika tungt som jorden självt och släppte föremålet från samma höjd som de bägge stenarna. Borde då inte detta föremål stöta i marken på en snabbare tid än de små stenarna, eftersom jorden då skulle falla emot föremålet lika långt som föremålet föll mot jorden. Fallhöjden borde ju i princip halveras eftersom små sten endast fömår jorden att falla försumbart lite. Visserligen skulle man inte kunna iakta detta fenomen i vardagen, men är mitt resonemang felaktigt? I sådana fall vad är det som är fel i mitt resonemang?
/Lars E, Närpes, Närpes

Svar:
Ja, tunga och lätta föremål faller lika fort, även i denna frågelåda .

Normalt när man talar om föremål som faller så är föremålets massa m mycket mindre är jordens massa M. Om föremålet har stor massa som inte är försumbar jämfört med jordens massa så kommer även jorden att accelereras märkbart mot kropparnas gemensamma tyngdpunkt. Om man adderar accelerationen för de två kropparna, så får man en acceleration som är proportionell mot (m+M). Annorlunda uttryckt: om du delar upp jorden i två separata bitar och sedan låter dem falla mot varandra, så faller de med en acceleration som bara beror av jordens massa och inte av bitarnas relativa storlek.

Observera att om man bestämmer massan hos ett en dubbelstjärna från omloppstiden och storaxeln, så är det primärt summan av massorna man bestämmer, se länk 1.
/Peter E

Se även fråga 12833 och fråga 12834

Nyckelord: Newtons gravitationslag [12];

1 http://www.oso.chalmers.se/~michael/oa/course_notes/node65.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7407 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-16 16:28:34.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.